Paternosterelevatorer – Elevatorer fra en svunden tid

Selvom elevatorens historie begyndte for mere end 2000 år siden, betragter mange tiden fra 1850 til de tidlige år af det 19. århundrede som elevatorens gyldne æra. I denne periode skete der store ting i forhold til både elevatorens funktion og design. Her blev elevatoren for alvor indlemmet i den almene befolknings dagligdag. Det var også i denne tid, hvor man i særdeleshed eksperimenterede med forskellige typer af passagerelevatorer. En af disse passagerelevatorer, der blev set som specielt banebrydende i mht. både design og effektivitet, var paternosterelevatoren en karakteristisk to-skaktet elevator,  hvor en konstant strøm af åbne passagerbåse kører i en slags evig cyklus via det samme kabel. I disse elevatorbåse, var der normalt plads til en eller to personer, og fordi der ikke var nogen lukning i form af en elevatordør, og fordi der var flere båse, var det en særdeles effektiv elevator i forhold til af- og påstigning.

Fader vor i himlen - Fascinerende og farlig

Den første officielle paternoster blev bygget i 1884 af ingeniørfirmaet J & E Hall i Dartford i England. Oprindeligt hed paternosterelevatoren ’cyklisk elevator’, men på grund af dens udseende, der minder om en rosenkrans, blev dens navn hurtigt paternosterelevatoren efter de to første ord i den latinske Fader Vor- paternoster. Dette navn er måske også passende i forhold til den tidlige paternosterelevators mange ulykker og dødsfald. I den første del af det 20. århundrede var paternosterelevatoren en af de mest anvendte elevatorer i Europa, især i offentlige bygninger. Det effektive flow af passagerer blev dog senere overskygget af ulykker og dødsfald forbundet med de åbne elevatorskakte, og mangel på sikkerhedsforanstaltninger. Fra 1970 til 1993 døde fem mennesker således ved brug af paternosterelevatorer. Af samme årsag forsvandt paternosterelevatoren langsomt, og blev mange steder erstattet af de klassiske lukkede mekaniske elevatorer. I dag er paternosterelevatorer stadig sjældne, selvom de moderne versioner af disse er sikre og gør brug af de bedste nutidige sikkerhedsforanstaltninger.

Danmarks nok mest kendte paternosterelevator finder man på Christiansborg slot, hvor bl.a. Folketinget, Statsministeriet og Kongehuset har deres daglige virke.

Så sent som i 2006 erklærede japanske Hitachi, at de ville skabe en ny og forbedret version af paternosterelevatoren, og i februar 2013 blev den første prototype introduceret.

Brugen af paternosterelevatorer er dog stadig mest et nostalgisk minde om en banebrydende tid i elevatorens historie, selvom de kan findes få steder rundt om i verden.

Læs mere om elevatorer her

 

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>